Nee, we gaan je niet inspireren om massaal de verkeersregels aan je laars te gaan lappen zodra je eenmaal dat felbegeerde papiertje hebt. Integendeel juist!
Je zult ze eerst onder de knie moeten krijgen. Hoe? Tja, daar zijn de meningen over verdeeld. En dat is maar goed ook! Wij vinden het heel verkeerd om meningen en methodes aan anderen op te dringen. Bestudeer welke lesstof dan ook precies op de manier die jou het beste lijkt. Dat is vandaag de dag ook mogelijk, aangezien je een ‘ouderwets’ boek kunt gebruiken of leert vanaf je laptop, mobiele telefoon, tablet of andere smart devices. Eitje, toch?
Nee, dat nou ook weer niet. Daarover gaan we niet tegen je liegen. Want het theorie examen voor de motor of auto is best pittig, hoor! Daar zul je best wat uren en dagen voor mogen blokken. Wanneer je extra verstandig bent – en dat ben je! – dan maak je er zelfs aantekeningen van, zodat je de belangrijkste informatie onthoudt door deze zelf te noteren. Om er zeker van te zijn dat je de stof goed in je hoofd hebt zitten, kun je je laten overhoren door iemand die dichtbij je staat. Maar het kan zelfs efficiënter!
Hoe dan precies? Dat lees je allemaal hieronder.
Leren
Het loopt zo’n vaart joh, dat fenomeen ‘tijd’. Gisteren lazen we nog boeken, vandaag de dag gaat zelfs dat digitaal. Uitgeverijen spelen daar slim op in door ook lesboeken op deze manier beschikbaar te maken. Bovendien scheelt zo’n smart device je behoorlijk wat ruimte. Die heb je altijd bij je, wat je niet kunt zeggen over een boek dat alleen maar plek in je tas inneemt! Zo heb je de mogelijkheid om te leren waar en wanneer je maar wilt. Wacht er echter niet mee, want je hebt een behoorlijk lastig examen voor de boeg.
Ga je toch voor een fysiek boek? Dan moet je nooit of te nimmer een tweedehands exemplaar kiezen. Kijk altijd goed naar het jaar van uitgave, aangezien verkeersregels continu worden aangepast – zij het niet grootschalig. Maar je kunt over deze vernieuwde regels worden gevraagd en dat zou zomaar doorslaggevend kunnen zijn voor je succes met de toets. Kies ook altijd literatuur uit die de 25 categorieën toepast die ook door het CBR worden gehanteerd. Dat maakt leren bovendien heel overzichtelijk.
Oefenen
Klaar voor de start? Dat weet je pas wanneer je je kennis eerst hebt getoetst, voordat de grote dag daar is. En je laten overhoren is een goede graadmeter, maar het kan nog beter (dat rijmt)! Maak meerdere oefenexamens per onderwerp, zodat je zeker bent dat je de geleerde kennis goed hebt opgeslagen en weet toe te passen. Zo slaag jij in één keer met vlag en wimpel!