Een perfecte nachtrust is een keuze

Beetje kort door de bocht, dat beseffen we wel. In veel gevallen is stress of pijn lastig weg te nemen en blijf je maar wakker liggen.

Zolang je de oorzaak van slecht slapen in kaart kunt brengen, valt er vaak wel wat aan te doen. Het kan te maken hebben met de manier waarop je slaapt of met wat je overdag doet. Vooral in de uren vlak voor je op één oor gaat liggen – of je achterhoofd, en daar zitten geen oren. Een gebrekkige concentratie en een slecht humeur zijn dan vaak de gevolgen.

Hieronder hebben we enkele mogelijke oorzaken verzameld en verduidelijkt. Hopelijk weet je hiermee snel het tij te keren!

Partner

Misschien ligt het niet aan jou maar aan hem of haar! Heb jij iemand naast je liggen die veel woelt, snurkt of hardop slaapt tijdens een verblijf in dromenland? Dat kan de reden zijn dat jij moeite hebt om die plek te bereiken. Bespreek dit met elkaar en onderzoek of er iets aan gedaan kan worden. Op doordeweekse dagen apart slapen, bijvoorbeeld. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de volgende dag fris en fruitig aan je werk of studie kunt beginnen. Intussen zoeken jullie naar een permanente oplossing. Misschien is die wel van medische aard.

Tijd

Veel mensen vergen het uiterste van zichzelf en willen al hun targets halen, ten koste van hun nachtrust. Nobel, misschien. Maar ook af te raden. Slaap je namelijk minder dan zes á acht uur, dan zul je merken dat dit zijn weerslag op je dag zal hebben. Je hebt minder energie, een probleem dat alleen maar groter wordt zodra je slaap en gezondheid in het algemeen vaker tweede viool mogen spelen. En ook al zeg je tegen jezelf dat je hier aan ‘gewend’ bent geraakt, brand je jezelf in feite gewoon op!

Schermen

Laptops, tablets, pc monitoren, mobiele telefoons en de aloude televisie. Wat hebben we toch een enorme hoeveelheid informatie tot onze beschikking. Die ons echter wel weer ‘s nachts wakker houdt. Letterlijk. Want Al die schermen geven signalen af aan je brein dat je alert moet blijven. En lig je eenmaal, net nadat je je apparaat hebt afgesloten of weggelegd, dan kun je nog zo vaak proberen te slapen wat je wilt, het zal je niet lukken

In plaats daarvan raden we je aan om enkele uren voordat je gaat slapen geen schermen meer te bekijken. Hoe verknocht je ook bent aan je smartphone, leg hem weg! Je gebruikelijke videogames, WhatsApp conversaties, werk  en privé e-mails en sappige nieuwsverhalen zijn er morgen ook nog wel.

Cafeïne

Sommige dingen nuttig je liever niet voordat je gaat slapen. Het liefste zelfs helemaal niks. Maar krijg je dorst? Ga dan niet voor koffie, cola of andere frisdrank. Dankzij het hoge cafeïnegehalte lig je nog uren naar het plafond te staren en vat je pas de slaap zodra de wekker op het punt staat af te gaan.

Stress en fysieke pijn

Wanneer je last hebt van een fysieke kwaal, wordt het lastig om helemaal tot rust te komen. Wellicht gaat dat wel lukken met behulp van voorgeschreven medicijnen of een aangepast bed.

Ervaar je stress? Dan zul je eerst afleiding moeten zoeken. Bijvoorbeeld door te sporten, want zo ben je even met iets heel anders bezig. Je wordt er bovendien moe van, wat weer een extra reden is om je bed op te zoeken. En het hoeft niet heel arbeidsintensief te zijn, wat je maar wilt doen: even een blokje om is vaak al voldoende.

Bed

Vaak genoeg is je bed de boosdoener. Zodra die niet voldoet aan jouw lichamelijke wensen voorkeuren, zal iedere poging om degelijk te kunnen slapen zinloos zijn. Recht liggen, bijvoorbeeld. Dat is een vereiste om je lichaam – en daarmee ook je geest – in balans te brengen. Reden te meer om een matras en hoofdkussen uit te kiezen die geheel op jouw lijf afgesteld zijn. Niet te hard, niet te zacht maar precies goed. Zo zul jij de perfecte lighouding gemakkelijk kunnen vinden.

Is dat nog niet goed genoeg? Dan is wellicht ook je lattenbodem aan vervanging toe. Met een exemplaar van Swissflex of een ander hoog aangeschreven merk zal het eenvoudig zijn om je bed naar wens in te stellen. Zo flexibel zijn deze onderstellen namelijk!

Wat de oorzaak van je slaapproblemen ook maar is – aan asociale buren doe je bijvoorbeeld niet veel wanneer die weigeren zich aan te passen -, hopelijk hebben we je hiermee de houvast gegeven om dit op te kunnen lossen. Slaap lekker!

Geef een reactie