Veiligheid is de hoofdzaak tijdens je werk

Niet alleen van je hersenpan maar van je gehele lichaam, eigenlijk. Ongelukken zitten namelijk in een heel klein hoekje waar de dood continu omheen loert…

Oké, dat is wel erg overdreven en grotesk, maar niet bezijden de waarheid. Wie niet van het ergste uitgaat tijdens dagelijkse bezigheden op de werkvloer, neemt zijn of haar eigen veiligheid niet serieus genoeg. Er bestaan niet voor niets allerlei protocollen die het dragen van de juiste bescherming verplicht stellen en werknemers bewust maken van de risico’s van het vak. Het naleven hiervan is essentieel om te voorkomen dat er kleine of zelfs ernstige ongelukken zullen plaatsvinden. Dat doe je door in ieder door je verantwoordelijk te gedragen voor jezelf en te letten de volgende zaken.

Hoofd & gelaat

Natuurlijk zal er op de werkvloer een hiërarchie bestaan. Maar dat wil niet zeggen dat de hogere rangen de veiligheidsvoorschriften mogen negeren. Worden alle aanwezigen op een bepaald terrein verplicht om een helm te dragen? Dan geldt dat dus voor iedereen. Werknemers, werkgevers, controleurs, etc. Die regel is immers niet voor niets ingesteld en er is een reden dat het hier niet gaat om een aanbeveling maar een verplichting. Houd je er dan ook aan, dat inspireert meteen om ervoor te zorgen dat anderen niet laks zijn omtrent hun veiligheid. Voor je het weet heb je een sneeuwbaleffect, want zo zijn mensen helaas nu eenmaal.

Hetzelfde geldt uiteraard voor brillen en maskers die je ogen, neus en luchtwegen moeten beschermen tegen schadelijke stoffen, splinters en vonken. Gebeurt er toch iets, schakel dan direct hulp in. Ook dient er een oogstation aanwezig te zijn op je werkplek, mocht er een kans bestaan dat er iets in je oog springt. Letterlijk, bedoelen we dan. Snel handelen verlaagt de kans op permanente schade.

Gehoor

Wees je ervan bewust dat gehoorschade meestal permanent is. Echter, wanneer machines een letterlijk oorverdovend lawaai maken, zet je automatisch je oorkappen op. Dergelijk kabaal doet je immers letterlijk pijn aan de oren!

Naast oorkappen heb je ook nog oordoppen om uit te kiezen. Die blijven niet bij iedereen even goed zitten, dat beseffen we. Maar het laten maken van otoplastieken kan hierbij uitkomst bieden. Dat wil zeggen dat er oordoppen worden gefabriceerd die qua vorm geheel op jouw eigen gehoorgang worden gebaseerd, zodat je zeker bent van de perfecte pasvorm.

Voetenwerk

Lange tenen of niet, ze worden zo goed mogelijk beschermd door professionele werkschoenen. Hoge kwaliteit schoeisel is ook vaak verplicht in de industrie, dus zorg dat je over stalen neuzen beschikt. Het liefst hebben je schoenen of laarzen ook een waterafstotende functie, zodat je comfort hoog blijft. Je hebt immers geen zin om de hele dag op blaren te lopen, wel?

Geef een reactie