Een nieuwe tuin aanleggen, waar moet je aan denken?

De tuin is bij uitstek waar je in de zomer zonder zorgen wilt kunnen genieten. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’ en dat geldt natuurlijk ook voor de tuin. Maar een aantal onderdelen komen in bijna elke tuin wel terug. Waar moet je dus aan denken wanneer je je tuin wilt aanpakken of zelfs een metamorfose wilt geven?

Uitgangspunten

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te bedenken wat je precies wil in je tuin. De ene tuin is niet per definitie beter dan de andere tuin, maar een gazon is natuurlijk wel compleet anders dan een bloementuin met struiken. En een betegelde tuin is dan misschien wel gemakkelijk in het onderhoud, maar ziet er vaak wat minder fraai uit.

Ook bij een gazon of een tuin met veel ruimte voor flora en fauna is een kalme hoek waar je je rust kan vinden aan te raden. De meeste mensen willen echter niet in de volle zon zitten, dus denk eraan dat je wel voor voldoende schaduw zorgt. Zeker nu de Nederlandse zomers de afgelopen jaren steeds zonniger, warmer en droger worden is dat een interessant aandachtspunt.

Plannen & aanleggen

Het is belangrijk om vooraf een budget op te stellen en daarbij rekening te houden met de vraag of je de aanleg zelf wilt organiseren of dit wilt uitbesteden. Het aanleggen van een tuin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Iedereen kan een tuin zelf aanleggen. Online zijn voldoende instructievideo’s te vinden die uitleggen hoe je een tuinpad aan kunt leggen, die ene specifieke struik moet planten of waar je rekening mee moet houden wanneer je een klein vijvertje aanlegt.

Daarbij geldt overigens meteen een advies. Een vijvertje, zeker met een klein fonteintje vergt al snel vrij veel onderhoud. Een vijvertje, hoe klein ook, trekt lawaaiige kikkers aan en ook algen kunnen een serieus probleem vormen. Een vergelijkbare tip is om stil te staan bij de groei van één of meerdere bomen. Boomwortels kunnen al binnen tien jaar flinke schade aan leidingen toebrengen. Informeer goed naar de groeisnelheid of het uiteindelijke formaat.

Een gazon van zo’n tien vierkante meter is vaak ook niet de moeite waard. Denk bijvoorbeeld aan het maaien en het bestrijden van mos. Vanaf twintig vierkante meter wordt een gazon vaak de moeite pas waard. Bij een groter gazon geldt natuurlijk, net als bij een bloemenperk, dat er goed aan de bewatering moet worden gedacht. Om het ook in droge periodes mooi groen te houden kunt u een watersysteem aanleggen in uw tuin. Het is eenvoudig om dan in je tuin een slang van tyleen (HDPE) aan te leggen. Deze kun je dan gemakkelijk op sproeiers of een buitenkraan aansluiten.

Genieten

Nadat je de tuin naar wens hebt ingedeeld, het werk hebt gedaan komt natuurlijk het moment om de tuin in gebruik te nemen. In een goede tuin kun je zowel heerlijk tot rust komen als continu bezig blijven. Is het niet om een gazon te maaien, dan is het wel om onkruid te wieden tussen de planten of de bestrating. Maar wat een goede tuin is, is zoals eerder genoemd, per persoon verschillend.

 

 

Plaats een reactie