Verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur

deuren

Verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur

Een fraaie binnendeur kan de hele sfeer in je woonkamer beïnvloeden. Er zijn verschrikkelijk veel soorten binnendeuren. Elke deur heeft zijn eigen uitstraling en kan versiert zijn met panelen of er kan glas inzitten. Er zijn binnendeuren met een klassieke stijl, maar ook heel moderne deuren. Alle binnendeuren vallen onder twee hoofdgroepen, stompe deuren en opdekdeuren, met elke groep hun eigen kenmerken.

Stompe deuren

in veel woningen wordt nog veel gebruik gemaakt van stompe deuren. Daar is niets mis mee, maar zijn wel minder mooi dan opdekdeuren. Dit komt omdat een stompe deur in het kozijn hangt. Hierdoor is er een naad te zien tussen de deur en het kozijn.

Een stompe deur en kozijn zonder naad kan niet, omdat de deur anders niet geopend kan worden. Tevens zal, vooral een houten deur in huis ook uitzetten, dus er moet een flinke naad zitten, anders gaat het schuren. Stompe deuren zijn ook moeilijker te plaatsen en zal dan ook altijd door een specialist geplaatst moeten worden.

Opdekdeuren

Een opdekdeur valt niet in het kozijn, maar de buitenste randen vallen over het kozijn heen. Dit voorkomt dus dat je naden ziet, wat esthetisch veel mooier is en geeft een veel luxueuzere uitstraling. Hierdoor is de aanschaf van een opdekdeur veelal wel wat duurder dan een stompe deur. Daar tegenover staat dan weer, dat een opdekdeur veel gemakkelijker is om zelf in het kozijn te hangen. Je moet je wel even inlezen hoe je een deur precies moet ophangen, maar het is zelf goed te doen. Ook de scharnieren en het beslag plaatsen is makkelijk om zelf te doen.

Wil je echt dat een opdekdeur bijdraagt aan de inrichting van je interieur, dan kan je ook kiezen voor een deur met een glaspaneel. Dit kan blank glas zijn, maar ook mat glas is erg mooi. Heb je een klassiek interieur, dan staat een donkergekleurde opdekdeur met kleine raampjes weer mooi, terwijl een moderne deur juist geheel gesloten is en fraai afgelakt. Omdat een opdekdeur op het kozijn valt, is het niet verstandig om een opdekdeur als buitendeur te nemen.

Een opdekdeur als buitendeur is extreem inbreekgevoelig, doordat de rand die over het kozijn valt, gemakkelijk open te wrikken is met bijvoorbeeld een breekijzer. Opdekdeuren worden dus voornamelijk als binnendeur gebruikt.

Het beslag kiezen

Een mooie opdekdeur voegt dus zeker wat toe aan de woonkamer, maar hij moet dan ook nog voorzien worden van een fraai beslag. Ook de keuze van het beslag is heel belangrijk en vormt ook een onderdeel van het interieur. Denk dus goed na welk beslag je in je opdekdeur wilt hebben.

Als je bijvoorbeeld een moderne witte opdekdeur hebt dan past daar geen eikenhouten deurkruk op. Kies in dat geval dan voor een kunststof deurkruk. Daarnaast moet de deurkruk ook passen bij de scharnieren die je gebruikt. Dit vormt dan gezamenlijk een fraaie aanvulling op het interieur. Een opdekdeur met een klassieke deurkruk zal dan ook moeten zijn voorzien van klassieke scharnieren.

Geef een reactie