Een drukleidingsysteem kan niet zonder tyleen

Hm. Is dat wellicht een beetje voorbarig? Nou, nee. Misschien is dit niet een materiaal waar je vaak van gehoord hebt, maar je zult merken dat je er niet omheen kunt.

Oh, leuk hoor. Zitten we nou expres met moeilijke termen te strooien om een imposant artikel af te kunnen leveren? Nee hoor. Het is wellicht niet zo aanwezig in ons collectieve geheugen als vele andere materialen, maar tyleen komt vaker voor dan je denkt. En we zouden er uiteraard niet zomaar over beginnen als het niet een hele duidelijke en logische functie had. Of eigenlijk twee. Afhankelijk van je doel en het subtype waar je voor gekozen hebt. Er even vanuit gaande dat je de juiste keuze maakt, uiteraard.

Oké, nu wordt ons verhaal behoorlijk warrig, geven we toe. Maar wees gerust, hieronder leggen we kristalhelder uit waarom en wanneer je voor welke tyleenslang zou moeten kiezen. Om die verheldering voor elkaar te krijgen, moeten we eerst antwoord geven op die ene prangende vraag: wat is tyleen nou eigenlijk?

Wat is tyleen nou eigenlijk?

Ja, dat zeiden we toch net?

Hoe dan ook.

Wellicht weet je dat kunststof in allerlei soorten en maten bestaat. De samenstelling van ieder type is nauwkeurig gebaseerd op de functie die het uit zou moeten voeren. Zo zijn er doeleinden te vinden voor alles van polypropyleen en polyethyleen tot polyester en polystyreen. Dat betekent dus dat je niet zomaar voor de eerste de beste kunststof mag gaan kiezen wanneer je wat voor verbinding dan ook maar wilt maken. Ben je niet bekend met de diverse toepassingen van verschillende polymeren? Lees je dan goed in of vraag om uitgebreide informatie bij een expert.

We dwalen wat af, want we hebben nog steeds geen antwoord gegeven op de hierboven geformuleerde vraag. Het korte antwoord is polyethyleen, waar tyleen dus een afkorting van is. Dit materiaal gebruik je om gas door te laten stromen. Of water. Maar pas de slang voor de ene niet toe op het andere! Gelukkig is er een hele handige manier om de twee ondersoorten van elkaar te onderscheiden.

Oh ja? Welke dan?

Simpel. Kijk naar de buitenkant. Wanneer de slang in de lengte van een blauwe streep voorzien is, weet je dat die bedoeld is voor water. Is diezelfde streep echter geel? Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen, maar we verduidelijken voor de zekerheid toch maar dat die wordt gebruikt voor drukleidingen waar gas doorheen gaat. Daar staat meestal ook HDPE op aangegeven, een afkorting van hogedruk polyethyleen. Voor water is namelijk een veel lagere druk vereist. Daarom zijn dus niet enkel de kleuren op de slangen verschillend, dat geldt voor de hele samenstelling van het materiaal.

Beetje duidelijk zo? Dan hopen we van harte dat je nu beter weet met welk materiaal jij je drukleidingen zelf aanlegt!

Plaats een reactie