Doorstaat jouw woning de Friese winter?

Dikke kans van wel, aangezien die bij ons nogal mild zijn. Toch wil je op meer kunnen vertrouwen dan alleen de beste zonnepanelen in Friesland wanneer je er warmpjes bij wilt zitten.

Het comfort in je woning is voor een groot gedeelte afhankelijk van degelijk onderhoud. Er is veel wat je hieraan zelf kunt verrichten en verbeteren. Dat zul je wel zien in het onderstaande overzicht dat we voor je hebben samengesteld.

Isolatie

Warmte ontsnapt en kou maakt zijn entree. Dat klinkt als een typisch probleem met je isolatie. Doe je best om de plek op te sporen die voor overlast zorgt om die grondig af te dichten. Breng eventueel zelfs tochtstrips aan op je deuren en ramen. Verdere cruciale plekken die je zou kunnen controleren op het ontsnappen van warmte zijn je dak, kelder en zolder.

Naden en kieren

Sommige leidingen lopen van binnen naar buiten en andersom. De uitsparing waar ze doorheen zijn gelegd moet dus hermetisch gedicht zijn om tocht te voorkomen. Gebruik isolatieschuim of kit om de verzegeling te verbeteren waar en wanneer nodig.

Dakbedekking

Hier hadden we het net al een beetje over, maar het kan zijn dat hierbij de vakkennis van een professional vereist is. Laat hem of haar ernaar kijken en constateren of herstel van je dakbedekking nodig is.

Rookkanalen

Lijkt overbodig, maar toch dreigt men dit nog weleens te vergeten. Sluit de rookkanalen van je open haard af zodra je die niet gebruikt om warmteverlies tegen te gaan.

Ventilatie

Luchtcirculatie blijft ook in de koudere dagen erg belangrijk. Zet dus af en toe even je raam of deur open om de binnenlucht te verversen.

Verwarming ontluchten

Wellicht ben je bekend met die rare borrelende geluiden die je radiatoren wel eens maken. Dat betekent dat er zich luchtbellen in bevinden. Kan in principe geen kwaad voor de verwarming, maar de afgifte is dan wel erg beperkt. Ontluchting helpt om van de luchtbellen af te komen en de warmteafgifte weer toe te laten nemen.

CV-ketel wintercheck

Periodieke controles zijn nooit verkeerd, maar laat ook tussendoor eens een expert komen kijken naar jouw cv-ketel. Helemaal wanneer warm water in je keuken of badkamer helemaal niet meer vanzelfsprekend is. Dat zou kunnen betekenen dat je toe bent aan een nieuwe boiler, die absoluut geïnstalleerd moet zijn voordat de winter begint.

Verlichting

Energie van gloeilampen bestaat voor 96% uit warmte en slechts 4% uit licht. En in de winter wordt het sneller donker. We bevelen je dan ook aan om voor energiezuinige lampen te gaan.

Kranen en afvoer buiten

Nogal logisch dat deze afgesloten moeten worden, anders vriezen de leidingen kapot. Bovendien kunnen bladeren, takken en ander vuil verstoppingen veroorzaken. Haal die dus tijdig weg.

Thermostaat

Zet deze ‘s nachts uit, aangezien je warme bed dan wel voldoende moet zijn. Stel hem zo in dat ‘ie de volgende ochtend vanzelf weer aanspringt.

 

 

Geef een reactie